Tűnemezelés kutyaszőrből

tűnemezelt kutyaszőr

Tűnemezelés kutyaszőrből

A tűnemezelt hasonmás szobrok többet adnak, mint egy fénykép. A puha, meleg tapintású, kézzel fogható emlék örökre, nemcsak láthatóan, de tapinthatóan is megőrzi a kedvencünk emlékét. Különlegessége, hogy a hasonlóságon felül még egyedibbé tudjuk tenni.. Hogy mivel? A szeretett kis kedvenc saját szőrével!

A tűnemezelés és a kutyaszőr (cicaszőr)

tűnemezelés kutyaszőrből

A kutyaszőr előkészítése

Sokféle állat szőrét fel tudjuk használni a tűnemezeléshez. Én legtöbbször- a juh gyapján kívül- alpaka, illetve mohair (kecske) szőrrel dolgozom. A kutyaszőr (cicaszőr) nehezebben nemezelődik, mint a gyapjú. Bár szépen összeáll, de sokkal lazább szerkezetű lesz a kész szobor, mint a hagyományos anyag esetén. A szőrt felhasználás előtt tisztítani, mosni, szárítani és fésülni kell. A legjobb, ha élő gyapjút használunk, azaz nem a kifésült, elhalt szőrszálakat gyűjtjük, hanem a lenyírt bundát. Persze ez bizonyos fajtáknál nem kivitelezhető, így természetesen felhasználható a kifésült szőr is.

Kézzel fogható, egyedi emlék

tűnemezelt szobor kutyaszőrből

Felhasználásra kész

A gazdik szeretik, ha minden apró jellegzetességet viszontlátnak a szeretett kedvencük hasonmásán. Sokaknak fontos, hogy ha már nem lesz a szeretett állat, akkor is emlékezzenek rá, milyen érzés őt tapintani, simogatni. Egy alkalommal, a megrendelőm szerette volna, ha a modell szőrét is felhasználom a szobor elkészítésénél. Örömmel láttam neki a feladatnak. A forma kialakítása közben, a testhez használt gyapjúszálak közé kutyaszőrt kevertem, illetve a kész szobor is kapott egy tisztán, saját szőrből készült szívecskét. Így igazán egyedi, örök és tapintható emléket sikerült elkészítenem. 🙂

 

Azóta a saját kutyánkról készült szobor is kapott egy ilyen tűnemezelt saját szőr szívet. 🙂

Szólj hozzá!

Az e-mail cím nem fog látszani másoknak. A kötelező mezőket *-gal jelöltük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..