A tűnemezelésről

Mi a tűnemezelés?

A tűnemezelés egy száraz nemezelési technika, amivel különféle lapos, és térbeli formákat alakíthatunk ki. Egy speciális tű segítségével, az alapanyagot (gyapjút) többször megszúrva annak szálai elkeverednek, összegubancolódnak és egyre tömörebb, szilárdabb felületet képeznek, nemezelődnek. A tű fel-le irányuló mozgása során, a rajta lévő apró “fogacskák” a gyapjú szálait befelé/lefelé tolják, ott egymásba akasztják, kifelé viszont akadálymentesen haladnak. A Magyarországon jelenleg kevésbé ismert, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendő technika.

Kellékek

Gyapjú : legelterjedtebb a juhtól származó szőrzet, de más állatok szőre is nemezelhető (nyúl, kecske, alpaka, teve, kutya, macska) Használható természetes színeiben, de találunk festett változatokat is (mesegyapjú).

Nemezelő tű: Többféle méretben és formában létezik. Speciális végének köszönhetően könnyen alakítható vele a gyapjú. A kényelmes és hatékony használat érdekében különböző markolatokat, összefogó szerkezeteket vásárolhatunk hozzá.

Nemezelő alátét: Szilárd munkafelületet biztosít, ugyanakkor megvédi a tűinket a töréstől. Anyaga lehet szivacs, hungarocell, nikecell, de használhatunk egy egyszerű kefét, esetleg rizzsel töltött zsákocskát is.

Védőfelszerelés 🙂 (opcionális) : Gyűszű, vagy bőr ujjvédő. A nemezelő tűk vékonyak, hegyesek és erősek, egy óvatlan pillanatban akár a körmünket vagy az ujjunkat is átszúrhatjuk. Ez kellemetlen sérülést okozhat. A balesetveszély elkerülése érdekében célszerű a fenti biztonsági eszközöket is beszerezni.